Atelier TL

Het bureau

Atelier TL is een architectenkantoor dat zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd heeft in de woningbouw; zowel voor ééngezinswoningen als projectwoningbouw. Zaakvoerder en architect Tom Vanackere runt het kantoor met één medewerker – architect en één stagair – architect. Het kantoor en de woning zijn gevestigd in Tielt-Winge; midden in de dorpskern.

De relatie van de architect met de bouwheer is van cruciaal belang. Het eerste project van Tee-El Architecten dateert uit 2002 en bestond uit een bakkerswoning.

De net afgestudeerde Tom Vanackere kreeg de vraag om een woning te tekenen. Niet helemaal onlogisch voor een architect. Ware het niet dat de klant bakker is en prompt zei: “Ik maak taarten en jij maakt huizen”. Tom besliste om zich nooit meer te wagen aan discussies over de ingrediënten van een taart. Er ontstond een woning die ondertussen functioneert en bewijst dat een vrij grondplan veel voordelen in zich heeft. Binnenmuren worden plots vrijgesteld van het dragen van de zwaartekracht, enz.. Deze woning biedt ruimte aan een kelder over de volledige oppervlakte; een gelijkvloerse verdieping met in hoofdzaak de leefruimte, eetruimte en opengewerkte keuken; en op de verdieping treft men 3 slaapkamers, een polyvalente ruimte en 2 badkamers. Er werd gekozen voor materialen en kleuren die zowel sober als tijdloos zijn en de belangrijkste kleuraccenten worden gegeven door de meubels. De gevels zijn ontstaan op basis van de interne lay-out van de woning. Geen enkele opening in de huid van de woning is toevallig. De woning is zeer introvert opgevat en richt zich volledig op de rustige zonnekant van het perceel. 

(bron; mijnhuismijnarchitect.be publicatie in 2006)

Een woning ontwerpen is elke keer weer een samenspel van ruimelijke kwaliteiten en specifieke wensen van de bouwheer. Dit samenspel dient hand in hand te gaan met de economische realiteit en dus het bouwbudget. Het terrein wordt geanalyseerd op z’n kwaliteiten en is in de meeste gevallen bezwaard met een aantal stedebouwkundeige voorschriften.